Dorps wonen aan de waterkant
Waterdorp is het waterrijkere, groenere vervolg op het stedelijke karakter van ‘grachtenstad’ De Laak. De romantische, dorpse opzet van het plan is geïnspireerd op de oud-Hollandse waterdorpen. Hier spelen de kinderen op veilig straat, leg je je bootje voor je deur aan en geniet je van de rust.
Waterrijk wonen
Waterdorp wordt omgeven door water. Opvallend zijn de oevertuinen; privé voortuinen aan de groene oevers van de grachten. Je steekt de verkeersluwe straat over en geniet van wonen aan het water. In de winter stap je vanuit de tuin direct het ijs op voor een rondje Waterdorp of een lange tocht richting Bunschoten. In de zomer hoor je het zoemen van de elektrisch aangedreven bootjes die voorbij varen en het geplons van spelende kinderen in de gracht.
Het water in en om Waterdorp nodigt uit tot een vaartocht. Bewoners verkennen De Laak in hun kano, roeiboot of in hun elektrische (gehuurde)sloep. De Laak is verbonden met de Rengerswetering; je vaart zo naar Bunschoten. Het is een leuke maar ook recreatieve route. Je komt langs mooie kades en oevers. Je vaart onder bruggen door en soms moet je door een sluis. De 2 sluizen zijn tijdens het vaarseizoen te gebruiken; van 1 april tot november.
Geniet van de natuur
De Laak ten noorden van Vathorst is een mooi, groen en vooral een stil natuur- en recreatiegebied. Bewoners van Vathorst maken er gretig gebruik van. Voor een fietstochtje, even hardlopen of skeeleren en een vaartochtje over de Laak. Op een groot gedeelte van de fietspaden mogen geen auto's komen. Genieten dus van een weldadige stilte. Als je geluiden hoort is het afkomstig van de vele vogels. Respect dus ook voor het natuurschoon en het milieu. De boten mogen dan ook niet varen met verbrandingsmotoren in en om De Laak.
Paal 1
Waterdorp Paal 1 bestaat uit 40 statige woningen met verhoogde plafonds en fraaie overtuinen aan de Binnenlaak. Om het architectonisch beeld van de woningen niet aan te tasten, zijn de zonnepanelen niet op de woningen maar op carports achter de huizen geplaatst. Aangezien Paal 1 in het uiterste hoekje van Waterdorp ligt, rijdt er alleen bestemmingsverkeer.
Paal 9
Waterdorp Paal 9 bestaat uit 32 woningen: rij-, hoek, 2 onder 1 kap- en vrijstaande woningen. De woningen hebben veel authentieke details die refereren aan een oud-Hollands dorp. Drie onderscheidende woonstijlen die gezamenlijk één geheel vormen en passen bij het dorpse karakter van Waterdorp. De woningen liggen tussen de Brink en de Binnenlaak.
Paal 10
Waterdorp Paal 10 omvat 30 woningen van levensloopbestendig tot vrijstaand. Dit is een heel mooi plekje in Waterdorp geworden. Zoals de grote "special" woning aan de Brink. Deze woning heeft een een stoere industriële uitstraling en donkere kozijnen met horizontale roedes er in. Of wat dacht je van de witte 2 onder 1 kapwoning aan de Hogesteeg. Die is maar liefst 7 meter breed.
Paal 12
Waterdorp Paal 12 is een kleine fase met 4 karakteristieke 2 onder 1 kapwoningen en 2 prachtige vrijstaande woningen aan het water met uitzicht over de toekomstige buurt Laakse Tuinen. De zonnige achtertuinen met hoogteverschil grenzen aan het water van de Kleine Eem. Je stapt zo in je fluisterbootje.
Spelen in Waterdorp
Waterdorp is een wijk voor jong en oud. Kinderen kunnen niet alleen voor de deur op straat veilig spelen, ook kunnen ze terecht op 1 van de 4 speellocaties die Waterdorp rijk is. Ouders met kind(eren) tot 6 jaar hoeven maximaal 150 meter te lopen tot ze bij een geschikte speelplek komen. Zij kunnen terecht op 2 locaties in het bovenste deel van Waterdorp tussen de Binnenlaak en de Laak en bij de boerderij en op de Brink in het middeldeel.
Aan de overkant bij de bestaande wijk zijn ook 2 speelplekken. Kinderen tot 12 jaar zijn binnen 400 meter op een speelplek die ingericht is met toestellen die op hun leeftijd zijn afgestemd. Kortom een ideale buurt om je gezin in op te laten groeien.
Autoluwe nieuwbouwwijk
Smalle straten, eenrichtingsverkeer en alleen op de hoofdwegen een trottoirband. In Waterdorp is de auto duidelijk te gast. Je komt geen rechte straten tegen en de stoep gaat vloeiend over in de straat. De historische Hogesteeg met doorlopende bomenrij slingert door Waterdorp en geeft de wijk een dorps karakter. De straten zijn autoluw, veelal bestemmingsverkeer met parkeerplaatsen dichtbij op het binnenhof of op eigen terrein. In de straten rond Paal 9 is alleen éénrichtingsverkeer mogelijk. En ook De Baak van Wemeldinge waaraan Paal 12 ligt, kent éénrichtingsverkeer met een aantal openbare parkeerplaatsen voor bezoekers. En de bewoners die parkeren achter het huis op een afgesloten binnenterrein of in de eigen garage of carport.